Iedereen is schakel in leveren van goede prestaties

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, vertelde aan tafel bij talkshow Op1 over hoe je topprestaties kunt leveren. “Iedereen binnen een organisatie is een schakel in het leveren van goede prestaties. Ook de schoonmaker.”

Gezamenlijke prestatie

Putters ging voor zijn boek ‘Topvorm’ (geschreven samen met Maarten Janssen) in gesprek met topsporters én met bestuurders uit de zorg. Welke lessen kunnen we van hen leren om de top te bereiken?

Daarvoor ging de SCP-directeur onder meer in gesprek met Frits Verschoor, bestuurder in de zorg én voormalig leidinggevende van een schoonmaakteam in een psychiatrisch ziekenhuis. Putters vertelt dat Verschoor die ervaringen vanuit de schoonmaak meenam naar de zorginstelling waar hij nu werkt. Putters: “Hij zei dat iedereen in die zorginstelling een schakel is in het leveren van goede zorg aan de mensen die ziek zijn. Niet alleen de dokter of de verpleging, maar ook de schoonmakers die het hier hygiënisch en schoon houden.”

Even daarvoor vertelde Putters over de wereld van topsport, waar een overwinning van een sporter een team effort is. Er staat dan misschien één sporter op het podium met die medaille om zijn of haar nek, maar er staat een heel team achter die het mogelijk heeft gemaakt. “Een overwinning is niet je eigen verdienste, maar een gezamenlijke prestatie.”

Onderdeel van de organisatie

Putters vertaalt dit naar een breed toepasbare les. “We moeten meer van ik naar wij. In veel organisaties en overheids­­instellingen komen de schoonmakers ’s morgens vroeg nog voordat jij op je werk verschijnt, of pas ’s avonds laat als je alweer weg bent. Dat vind ik heel erg raar. Want je moet met elkáár het gevoel hebben dat je sámen een topprestatie gaat leveren. Dat je er samen voor gaat. Dus als niet iedereen echt een onderdeel van je organisatie is, dan komen er minder goede prestaties uit.”

Kijk hier het fragment terug.

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Bel ons vandaag nog!Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden?

Wij hebben oplossingen voor alle facilitaire problemen.

Bel ons vandaag nog!Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden?

Wij hebben oplossingen voor alle facilitaire problemen.