OSB heeft leden van de gemeenteraad van Amsterdam en Groningen uitgenodigd voor een werkbezoek aan de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Hiermee wil zij vertellen over de ontwikkelingen in de sector en de negatieve effecten van inbesteding voor de schoonmakers in Nederland.

De gemeenten Amsterdam en Groningen willen – in navolging van de Rijksoverheid – de schoonmaak inbesteden. OSB is teleurgesteld over de continue negatieve en onjuiste retoriek, waarmee de schoonmaker in een negatief daglicht wordt gezet en misbruikt in politieke symboliek. Het toont volgens de brancheorganisatie geen enkel respect voor de baanbrekende verbeteringen van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Eerder is ook vice-premier Asscher uitgenodigd voor een dergelijk werkbezoek.

Misbruikt

Directeur OSB Rob Bongenaar: “Onze schoonmakers zijn het zat dat zij steeds vaker worden misbruikt in allerlei politieke retoriek, waarbij de branche negatief wordt afgeschilderd. Dit helpt niet om met elkaar de positieve verbeteringen door te zetten. Er zijn geweldige stappen gemaakt in goede arbeidsvoorwaarden. Steeds meer eerlijke aanbesteding door de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en borging van professionalisme met het OSB-Keurmerk. Dit biedt duurzame banen.

Over de inbestedingsplannen zegt Bongenaar: “Ook het inbesteden van schoonmaak is een schijnzekerheid, die is gebaseerd op totaal verkeerde aannamen. We nodigen gemeentes dan ook graag uit om met ons in gesprek te gaan in het belang van onze 150.000 schoonmakers.”

Flinke stappen

De schoonmaakbranche heeft de afgelopen jaren als jonge en innovatieve sector flinke stappen gemaakt, stelt OSB. “Met de introductie van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag is de negatieve prijsspiraal doorbroken. Het nieuwe OSB-Keurmerk legt de basis voor borging van kwaliteit en professionalisme van het schoonmaakvak. Daarnaast beschikt de branche over goede arbeidsvoorwaarden.”

Bron: www.servicemanagement.nl